A A A

Czym popijać leki

 

Ważnym zagadnieniem w interakcji leków z żywnością jest kwestia płynów, którymi popijamy tabletki, drażetki czy kapsułki. Wyniki badań, dotyczących sposobu zażywania leków są alarmujące!

Wykazano, że pacjenci najczęściej sięgają po herbatę (49,2%), wodę (33,3%) i różnego rodzaju soki owocowe (9,6%). To może być niebezpieczne!

 

Jeśli połączymy leki z różnymi sokami lub napojami, ich wchłanianie będzie obniżone lub mogą ulec one inaktywacji.

 

Soki

 

Większość soków oraz napojów typu tonik, Coca-Cola ma odczyn kwaśny. Wrażliwe na środowisko kwaśne są głównie antybiotyki. Zaleca się zatem, aby leków takich jak penicylina, ampicylina, kloksacylina, erytromycyna, a także fluorouracyl i metotreksatnie popijać roztworami kwaśnymi! Podczas kuracji lepiej też nie pić nadmiernej ilości soków, ponieważ leki ulegają częściowemu rozkładowi.

 

Ważny jest także sam skład soków owocowych, zawierając one duże ilości flawonoidów, związków o działaniu antymutagennym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Ich spożywanie jest szeroko zalecane osobom chorym. Niestety niektóre soki mogą wchodzić w interakcje z lekami!

 

Pacjentom, przyjmującym cyklosprynę, blokery kanału wapniowego, leki przeciwhistaminowe, przeciwwirusowe i leki stosowane w leczeniu zaburzeń lipidowych nie wolno pić soku grejpfrutowego! Najlepiej nie popijać nim żadnych leków.

 

Herbata i kawa

 

Herbata i kawa nie są napojami, które mogą być zalecane do popijania leków. Zawarte w nich garbniki zmniejszają wchłanianie alkaloidów, osłabiają działanie niektórych neuroleptyków. Kawa obniża działanie flufenazyny i haloperidolu. Duże ilości herbaty osłabiają działanie chlorpromazyny, droperydolu,prometazyny, promazyny. Zawarta w herbacie teina hamuje wchłanianie żelaza. Obecna w kawie kofeina może nasilać działania teofiliny, może też wzmagać działanie przeciwbólowe aminofenazonu i aspiryny.

 

Podobne objawy mogą wystąpić po spożyciu napojów zawierających kofeinę, takich jak: Coca-Cola, Pepsi, napoje energetyzujące (Red Bull) i inne. Niektóre leki jak cymetydyna i fluorochinonyhamują metabolizm kofeiny, podwyższając znacznie jej poziom w krwi.

 

Uważajmy także na mleko!

 

Związki wapnia tworzą trudno rozpuszczalne kompleksy z takimi lekami, jak: bisakodyl, penicylina, tetracyklina, teofilina, cefaleksyna, sole żelaza, fenoksymetylopenicylina. Popijanie mlekiem tabletek powlekanych może podwyższyć pH soku żołądkowego i otoczka powlekająca tabletkę ulegnie rozpuszczeniu już w żołądku, co może silnie podrażnić przewód pokarmowy!

 

Niebezpieczy jest alkohol!

 

Wchłania się szybko i jeśli popijemy nią aspirynę, to może spowodować krwawienie w żoładku. Podobne działania obserwuje się w przypadku indometacyny i ibuprofenu. Alkohol podany łącznie z lekami przeciwdepresyjnymi (amityptylina, dezimipramina), barbiturami, benzzodiazepami (diazepam, nitrazeepam), glutetimidem, chlorfenazyną, pochodnymi fenotiazyny zwiększa ich działanie depresyjne!

 

U osób długotrwale przyjmujących duże ilości alkoholu, przyspieszeniu ulega metabolizm leków będących substratem tego enzymu, takich jak: warfaryna, fenytoina, barbiturany, diazepam, propranolol, izoniazyd.

 

 

Napojem najbezpieczniejszym, najbardziej wskazanym do popijania leków jest NIEGAZOWANA WODA MINERALNA!

 

PAMIĘTAJMY: im większe rozcieńczenie leku, tym wyższa jego dostępność biologiczna, zwłaszcza leków zawierających substancje słabo rozpuszczlne(np. kwas acetylosalicynowy, erytromycyna, amoksycylina), np. kwas acetylosalicylowy) wchłania się dwa razy szybciej, gdy tabletkę aspiryny popijemy 150 ml wody, niż gdy popijamy ją 75ml. Wody, stężenie erytromycyny we krwi będzie dwukrotnie wyższe, gdy antybiotyk popijemy 250ml płynu zamiast 20 ml. Leki dobrze rozpuszczalne, jak np. teofilina, digoksyna nie wymagają zwiększonej ilości wody.

 

PODSUMOWUJĄC:

 

Najlepiej tabletki, drażetki oraz kapsułki popijać szklanką wody. Jest to ilość płynu najbardziej wskazana dla prawidłowej terapii. 

 

 

W tekście powołano się na artykuł „Czym popijać leki?”[w:] „W trosce o Twój uśmiech i zdrowie”, nr 1/06, s. 38-39.